Michelberger Miklós: A lyukacsos tehén

2010.09.29. 14:47 Kontárblog

A lyukacsos tehén nevet viselő könyvet a címe miatt emeltem le a polcról. Hatásvadásznak, hatásvadász, az biztos, na de milyen lehet a belbecs? Kellemeset csalódtam: élvezetes.

A könyv csodálatos és különös kevercse valódi történeteknek és szakmai ismereteknek. Mókás jelenetek, elgondolkodtató eszmefuttatások váltakoznak, az ember szinte falja a sorokat, én személy szerint nagyon élvezem az író stílusát, választékos szókincsét.
Igazából nem tudnám sem azt mondani rá, hogy szakkönyv, sem azt, hogy regény. Életmű? Sokminden van benne összemixelve, amit a szerző papírra akart vetni életében-és ez most egy könyvbe került. Az egész 5 nagy, elkülöníthető részre osztható, de összességében jól megférnek a könyvben. Nem egyszer hangosan felnevettem olvasása közben- főleg az első felén-, ugyanakkor tanultam is sokat belőle-főleg a második fele-, és nagyon inspiráló is volt. Nagyon örülök, hogy születnek ilyen könyvek, még több, és több kellene belőlük.

Nincsenek benne 'csak_itt csak_most csak_tőlem a_nagy_titok' gondolatok. Nincsenek benne száraz szakmai részek. De nem is egy komikus regény.
De van benne kritika a szakmával és a publikummal szemben-mégsem egy tipikus megmondó könyv.

A könyv elején reklámkritikákat olvashatunk. Kategóriánként kiragad néhány terméket, melynek aktuális reklámjait szedi ízekre, szakmai, reklámpszichológiai szemmel vizsgálja meg a motívumokat- némi humorral karöltve. Érdekes aspektusokat talál meg, nagyon tanulságosak és szórakoztatóak ezek a pár oldalas kritikák. ( Titkon ilyenkor mindig eszembe jut, ha minden ügynökségben ülne egy ilyen ember...hajaj, mennyi mosóporreklám nem született volna meg...)
 
A 101.oldalon kezdődik egy olyan fogyasztói IQ teszt, amit minden marketingszakosnak megmutatnék, hogy na, látjátok?... igen, erről szól ez a szakma! Hosszan lehetne ezt még folytatni.

A könyv második részében az író 'kincses ládájából' szemezget, fiktív, meg nem valósult reklámfilmek rövid forgatókönyveit olvashatjuk. Élvezetesek.

A harmadik és negyedik rész egy-egy tanulmány, főleg e miatt nevezném a könyvet életműnek. Tanulságos, és mókás példákkal illusztrálva ír többek közt a fókuszcsoportok veszélyeiről - ezt sajnos szerintem jóval kevesebb reklámszakember olvasta, mint illett volna. Komolyabb részekben olvashatunk a vállalati arculatról, eszköz,- ütem és költségtervezésről, vállalatnévről, sok -sok érdekes dologról -számomra új szemszögekből.

A könyv végén néhány humoros, szakmához (reklámforgatásokhoz, ügyfelekhez) kapcsolódó történet foglal helyet, illetve lezárásként még némi szakmai (ön)kritika.

Kinek ajánlom?
Mindenkinek. Az eleje inkább 'élvezeti cikk', 'zsengébbek' is nyugodtan olvashatják, de bárki tanulhat belőle. A második felében pedig olyan rövid tanulmányok, cikkek vannak, amiket szerintem még a szakma öregeinek sem árt néha átlapozni. Ötletmerítéshez, lazításhoz, feltöltődéshez, és egy kis látókörszélesítéshez mindenképp ajánlom. Érdekes témák, érdekes aspektusból.

Meglepő, mulatságos és tanulságos kis könyv.
339 oldal, több helyen kapható, 2600 Forint körül mozog az ára.

Aki olvasta már, nektek hogy tetszett?

Címkék: elmélet és gyakorlat élvezeti cikk

Én márka - John Purkiss, David Royston-Lee

Mit is mondhaték egy könyvről, ami több helyen összecseng azzal a témával, amit most vezetgetek be szép lassan a köztudatba?

Sokmindent. Először is azt, hogy ez a könyv nem mondja meg Neked, hogyan csináld meg magad. Nem mondja, hogy hogyan változtasd meg a személyiségedet, és ezzel érj el sikereket.

Azt viszont igen, hogy legyél önmagad. Vizsgáld meg azt, ami/aki vagy és mindig ebből indulj ki.

Többféle szempontrendszert is segítségül hív önmagunk boncolgatásához és rengeteg gyakorlati feladat is van benne. Többnyire olyanok, amiket a hasonló könyvekben az ember félretesz, hogy „majd ha lesz időm…” Mert mélyek, mert tényleg elgondolkodtatók, és mert tényleg őszintének kell lenned Magadhoz! Ciki, de ez van. Enélkül nincs fejlődés.

Szóval, ha már belekezdtél a könyvbe, akkor ezeket a feladatokat ne tedd félre! Sok időt, energiát, nyűgöt spórolsz meg a későbbiekre nézve, ha már most hajlandó vagy magadba nézni. Az is lehet, hogy majd csapdosod a homlokod, hogy ha előbb kapod a kezedbe, akkor most hol tartanál…

 

Elsősorban önismeret és csak utána márkaépítés. Viszont „termékismeret” nélkül nincs márkaépítés. Szóval ha készülsz „építkezni”, akkor ez a könyv Neked való : )

Oldalszám: 284

Ár: 3900 pénz

Címkék: branding personal márkaépítés john purkiss david royston lee én márka

Al Ries - Jack Trout: A marketing 22 vastörvénye

Ha a neve alapján (bocsesz, a könyveknek címe van) egy vaskos, keményfedeles, római jogos tankönyvre számítasz, igencsak csalódni fogsz. Ha meglepően kevés pénzért, milliós értékeket akarsz kapni, akkor közelebb jársz a megoldáshoz.

A könyv gyakorlatilag zsebkönyv méretű, bolti ára 1450,-Ft volt, amikor vettem (tavaly). Az értékes (szöveges) oldalak száma kb. 127.

Ami a leginkább megfogott benne, hogy szembe megy az őskori marketing demagógiával, sablonnal, begyepesedéssel. Példákkal, érthetően tisztába teszi azokat az irányelveket, amiket szem előtt kell tartanunk, ha nagyra törünk, és magasra tesszük a lécet.

A könyv megtörtént esetekkel támasztja alá, hogy mi történik, ha szem elől téveszted egyik-másik törvényt, és csak a növekedésre és a márkád kibővítésére koncentrálsz.

A szerzők leírják a multik jól kinéző mégis nagyon elrontott lépéseit. Az eredeti könyv nem mai csirke, 1993-as, szóval a most végző marketinges generáció számára lesznek/lehetnek benne olyan cégek is, akikről soha nem is hallottak, és már nem is fognak : )

Nekem a legélesebb élményem az volt, hogy úgy a közepe táján kétkedve elkezdtem nézegetni az elejét, meg a hátsó borítót, hogy „Wazze, ezeket az ötleteket, meg infókat Ti tényleg odaadjátok ennyi pénzért?” Szó szerint leírnak olyan stratégiákat, amiket ha a multik megfogadtak volna / megfogadnának, akkor millókkal, milliárdokkal növelhetnék a bevételeiket.

A kis marketinges szívemet viszont leginkább az utolsó rész melengette meg, amit idézek:

„Ha van egy jó ötleted , és ezt a könyvet azzal a meggyőződéssel vetted kézbe, hogy a sikeres megvalósításhoz mindössze egy kis marketingsegítségre lesz szükséged, ez a fejezet hideg zuhanyként fog hatni rád. […] A világ legjobb ötlete sem képes a megvalósítás útjára lépni, ha nincs meg az ehhez szükséges mennyiségű pénz. […] A marketingvilágot a pénz tartja mozgásban. Ha manapság sikeres akarsz lenni, meg kell találnod azokat a pénzeket, amelyek szükségesek, hogy forgathasd a marketing kerekeit.”

Kezdőknek és öreg rókáknak is ajánlom. Ha csak két értékes mondatot találsz benne, akkor már megérte. Mert az a két mondat nem 725 forint profitot fog hozni darabonként.

Megemlékezni illik a szerzők más könyveiről is, melyek magyarul megjelentek:
-Pozicionálás
-Alulról építkező marketing
-Marketingháború
-Karrierlift

Címkék: marketing al ries jack trount

Rekettye Gábor-Fojtik János: Nemzetközi marketing

Röviden: A könyv nettó 295 oldal, ami elsőre talán ijesztően hat, de ha belelapoz az ember  rájön, hogy valójában egy nagyon is olvasmányos könyvet tart a kezében. Részben tankönyvről van szó, hiszen egyetemeken az üzleti szakos hallgatóknak kötelező olvasmány. A könyv bemutatja a nemzetközi marketinggel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, mint a nemzetközi környezeti tényezők, kereskedelmi szervezetek, külpiacokon való megjelenés, illetve a 4P a nemzetközi marketingben.

Kinek ajánlom? Azoknak akik érdeklődnek a téma iránt, vagy szeretnének a vállalkozásukkal a határontúl is terjeszkedni.

Kinek nem ajánlom? Nem ajánlom a könyvet azoknak az olvasóknak, akik inkább az olvasmányosabb műveket szeretik vagy olyan témákat kedvelnek jobban mint a reklám, vagy kommunikációs könyvek.

Hosszan: Az első három fejezet szárazabb, elméleti rész, ám az ábráknak köszönhetően könnyen emészthetők az olvasottak. Külön pozitívum, hogy minden egyes fejezet után található egy melléklet, melyben egy az adott fejezethez kapcsolódó gyakorlati problémát, esetet mutat be a könyv.

A kötet oly módon világít rá a nemzetközi kereskedelem mindennapjainkban való megjelenésére, hogy az olvasó a megvilágosodás érzését élheti át. A könyv ízelítőt nyújt a közgazdász hallgatók legtöbbje által kedvelt és az egekig magasztalt makroökonómia tudományából is, de szerencsére a Hecksher-Ohlin modellnél nem kell mélyebbre ásnunk magunkat a nemzetközi kereskedelem elméletébe.

A könyv egyik legérdekesebb részében a szerző páros a nemzetek közötti kulturális különbségeket mutatja be érdekes példákkal szemléltetve. Itt megtudhatjuk például, hogy miért sikerült japánnak iparilag és technikailag a világ élmezőnyébe kerülnie, vagy mi történik, ha egy olasz és svájci menedzser csapat közösen dolgozik egy projektmunkán.

Túljutva az első három fejezeten, emészthetőbb részek következnek. Megtudhatjuk, milyen tényezők függvénye, hogy egy vállalat mely országok felé szeretne nyitni, illetve külföldi vállalatok megjelenésének milyen lépései vannak, és a mire kell figyelni a nemzetközi marketingstratégia kialakítása során. Az ember nem is gondolná mennyi dokumentum kell egy termék szállítmány egyik országból a másikba szállításához: minőségbiztosítási dokumentumok, vámpapírok, szállítmányozási bizonylatok, stb.

4P a nemzetközi marketingben. Nagyszerűen mutatja be a könyv az nemzetközi árazással, promócióval, termékfejlesztéssel és csatornapolitikával kapcsolatos fontos ismereteket a és sajátosságokat. Mitől függ hogy egy márka A országban tömegtermék, míg B országban luxusmárka? Míg magyarországon a Marks&Spencer egy magasabb árfekvésű divatmárka, addig Nagy-Britanniában a tömegek kedvelt márkája. Ilyen és ehhez hasonló elméleti folyamatokat és gyakorlati jelenségeket mutat be a könyv, melynek szerzői a Pécsi Tudományegyetem országosan ismert professzorai.

Marks&Spencer

 

A könyv talán egyetlen negatívuma, hogy a statisztikai táblázatok kissé idejétmúltak, hiszen például azt megtudhatjuk, hogy mely világmárkák voltak a legértékesebbek 2002-ben, de hogy mondjuk 2-3 éve, azt nem.

A könyv pozitív csalódás volt számomra, mivel a borító alapján egy száraz leírást vártam, ám egy nagyon érdekes és olvasmányos művet kaptam. Ha a későbbiekben tanulmányaim vagy munkám során kapcsolatba kerülök a témával, biztos, hogy ehhez a kötethez nyúlok először.

És te olvastad már? 

A következő könyv: Fazekas Ildikó-Harsányi Dávid: Marketingkommunikáció, mely nagyszerűen mutatja be a reklám és kommunikációs folyamatok működését.

Címkék: marketing nemzetközi tankönyv 4p

Alex Wipperfürth: Eltérített márkák

Röviden: Kihagyhatatlan alapmű. A marketingmentes marketingről szóló 300 oldalas könyv, mely 10-15, napjainkban nagynak számító márka történetéről ír, hogy ők hogyan lettek azzá, amik, és ehhez a márkaeltérítés mely módszereit alkalmazták.
Nem a márkatulajdonosok, hanem a fogyasztók szempontjából írja le a márkaépítést, érdekes példákon keresztül jutunk el fejezetről-fejezetre a márkázás szabályaihoz.
 
Kinek ajánlom: szinte mindenkinek:) Elmélet és gyakorlat is van benne dögivel, kezdőknek és haladóknak is jó ötletforrás.
Kinek nem ajánlom: aki száraz elméletet akar olvasni a márkázás lépéseiről.

Hosszan: Angolról fordított, de mégis nagyon jó a magyarítás, nagyon kellemes struktúrába épült az egész könyv, könnyen magáénak érzi az ember.
Olyan szemszögből közelít a márkák felé, ami szerintem egészen egyedi, új perspektívájú, és nagyon érdekes.

Nagyon jó példákat fűz össze, tényleg érdekes momentumok vannak benne, és nem 'fexik le a nagy márkák mindenhatóságának'.
Nem a marketingre költött pénzt nézi, hogy pl a Coca-cola mit tud kihozni a vagyonából, hanem azt, hogy a fogyasztó mit tud kezdeni a márkával, hogyan sajátítja ki magának, téríti el, és építi hozzá az életét.

Bölcs gondolatoka a könyvből:
A passzív befogadás helyett a vevőmegtartáson át a márkahűségig, de ezt nem olcsó/drága médiaeszközökkel kell elérni, hanem az azonosulni vágyást kell erősíteni.
A jövőt kell magunk mellé állítani, előnyt kell kovácsolni a marketing-előrejelzésekből, de nem szabad elfelejteni a reklámok oktató szerepét se.
Ha kell, magára kell hagyni a márkát, "Ha már beindult, hadd menjen a maga útján"
A legjobb értékesítő a felhasználó.
"A márkák valóságalapja az, hogy az emberek alkotják meg a jelentésüket, nem a márkatulajdonosok."
A korai fogyasztók, trenddiktálók észrevételének fontossága- beetetés.
"Nem elég, hogy jó szappant gyártasz, az is fontos, hogy rávedd az embereket a mosakodásra."

A márkák (kis kóstoló, nekem ezek szinte mind újak voltak):
Napster: az első fájlcserélő, mely szintén kis sufni-tunningal indult: egyetemisták hozták létre a könnyebb zenemegosztás érdekében. Két sarkalatos pont: jó helyzetfelismerés és közösségkovácsolás- ki hitte volna típusú márkakisajátítás.
Dr Martens cipő: idős hölgyeknek való cipőből a XX.századi szubkultúrák Docs-ja.
In-N-Out Burger: a 'titkos étlap' és a látványkonyha milliőjének sikere.
Barbie: az antimárka. Hogy fordította a Mattel maga ellen Barbie-gyűjtőket és rajongókat.
Palm: nem ígért sokat, de azt túlteljesíti. A fő konkurenciája a ceruza:)
Red bull:(nekem ez volt a legérdekesebb) misztikus, suttogó kampánnyal tarkított, vonal alatti reklámok, és hatástalan góliát-konkurensek.
Ideglelés: nincs hely a moziban, és alig játsszák valahol. Vírusreklám és kamuhonlap, ettől lett sikeres?

Harley-Davidson, Starbucks, Viagra, Hotmail, GAP, Ipod, Mac-kultusz, e-bay...
Ezekről mind további érdekes történeteket ír a könyv.

Extra:
Miért lett az SMS sikeres Európában, a Wap és az MMS a Tengeren-túlon?
A cool és a trendi fogalma. Zsongások, és piackutatási változások.
(post it cetli, Absolut vodka)
Szex és Ny a modern Barbie kultusz?
A VHS kazetta és a pornó?
Emberi spam a SE-tól?
A kerek teafilter tündökése-egy márka bukása?

Ami nagyon megfogott, az a márkák és a szekták összekapcsolása! Párhuzam a szekták, és a Linux, Ikea, Adbuster, Palm között. Eszméletlen ötlet, és mégis milyen igaz!
 
Nekem nagyon tetszik a könyv, az egyik kedvencem. Lebilincselő, érdekes, és rengeteg jó további könyvajánlást is tartalmaz :) Remekül ötvözi az elméletet a gyakorlattal, de a szokástól eltérően hátulról, egyedi szemszögből közelíti meg a dolgokat.

Véleményeket írjatok bátran kommentbe!

 

Címkék: angolról fordított elmélet és gyakorlat

Apa kezdőőődik!

Szóval igen, kezdődik. Kontárkodom ismét;)
Nem nagyon találtam online marketing könyvekről vélemény adatbázist, beszámolókat, így jobb híján csinálok egyet:D

Rendszeres időközönként beszámolok 1-1 elolvasott marketinges könyvről, hogy szubjektív véleményem szerint érdemes-e kinyitni, vagy inkább szépen csendben csúsztassuk vissza a polcra:)
Főként marketingről, reklámról, PR-ról szóló könyveket fogok elemezni, illetve olyanokat, amik szorosabban kapcsolódnak e területekhez.
Elemzéseim abszolút szubjektívek lesznek, előre leszögezem, főleg azokat a könyveket szeretem, amik tartalmas, színes érdekes marketinges példákkal szolgálnak, és főként nem mély alvást lexikális tudást biztosítanak.
Azokat szeretem, amik közben az embert megszállja az ihlet, és elkezd bizseregni minden tagja az ötletektől és a kreatívoktól.

Nálam előny, ha egy könyv 'el tudja adni magát', tehát ha olyan a borítója, hogy majd' a kezembe pattan, és nem nyom alsóhangon 2kilót...Sok beszédnek sok az alja:)

És egy kis ingyen-PR, hamár...
Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának, hogy lehetővé tette a lenti sok mű elolvasását! Ez mind-mind tőlük van!

A teljesség igénye nélkül most összedobtam egy gyors listát, ez majd még bővül, ahogy jönnek a javaslataitok, és hamarosan készülnek a leírások is....
Amikről szó lesz:
(sárga, amit feltétlenül ajánlok mindenkinek elöljáróban élvezeti forrásnak)
(Szerzőkkel frissítve)

 

Frédéric Beigbeder 1999 forint, Regény
Albert Györgyi A gyufacimkétől az online hirdetésig
Al Ries- Jack Trout Alulról építkező marketing
Michelberger Miklós A lyukacsos tehén
Wally Olins A márkák
Jack Trout, Al Ries A marketing 22 vastörvénye
Kaszás György A nagy adrenalinjáték
Al Ries-Laura Ries A PR tündöklése, a reklám bukása
Pratkanis és Aranson A rábeszélőgép
Bernard Brochand A reklám alapkönyve
Hoffmann Istvánné A reklám birodalmából
Incze Kinga, Pénzes Anna A reklám helye, 2.0
Newman, Michael A reklámkészítés 22 megkérdőjelezhetetlen törvénye
Salánki Ágnes A reklámról ma Magyarországon
Hamish Pringle A sztárok is ezt ajánlják
Jeffrey K. Liker A Toyota módszer
Kiss Mariann Alapmarketing
Melissa Müller Az áruvilág kicsi királyai
Sas István Az ötletes reklám
Jack Trout, Steve Rikvin Az új pozicionálás
Karádi Róbert CoolBrands
Sergio Zyman Csak a profit számít
David Ogilvy Egy reklámszakamber vallomásai
Alex Wipperfürth Eltérített márkák 
Fojtik János Elnyújtott élvezet
Faith Popcorn Éva-marketing
Hofmeister- Tóth Ágnes Fogyasztói magatartás
Eszes István Globális marketing
Seth Godin Hab a tortillán
Jon Steel Igazság, hazugság, reklám.
Kozák Ákos Kincskeresők
Matthew Healey Mi az a branding?
Baure- Berács Marketing
Papp- Váry Árpád Marketing a gyakorlatban1, 2
Al Ries-Jack Trout Marketingháború
Baja Sándor Marketingkalandok
Piskóti István MarketingKaleidoszkóp
Sándor Imre Marketingkommunikáció
Borjádi György Marketingpirula- recept nélkül
Philip Kotler Marketingmenedzsment
Szabó D. Tamás Médiatervezés a reklámban
Seth Godin Mi a bőgés?
Gianni Cottardo Nekem a reklám több, mint kenyérkereset
Virányi Péter Nem igaz, hogy a reklámtól lettem ilyen
Naomi Klein No Logo
Kevin Roberts Lovemarks
David Ogilvy Ogilvy a reklámról
Al Ries- Jack Trout Pozícionálás
Sas István Reklám és pszichológia
Oliviero Toscani Reklám, te mosolygó hulla
Móricz Éva Reklámpszichológia
Mányai Csaba Reklám helyett
Rozványi Dávid Reklám, és társai
Susan E., Douglas F. Reklámozás és marketing a médiában
Jack Trout, Steve Rivkin Új pozícionálás

 

 Kontár

· 1 trackback